channel:1 –– talk with class 2018 – 02-05-2018 (tekst: Karlijn Vermeij)
Wie zijn de kunstenaars die een mentortraject volgen bij about:blank? Waar zijn ze mee bezig en wat halen zij uit about:blank? Tussen nu en juni zullen we regelmatig een gesprek online zetten waarin al deze vragen met jullie worden gedeeld.
Deze keer een gesprek met Kiki Kruisdijk, die momenteel werkt aan een sculptuur voor in de beeldentuin van Galerie Waarkunst.
Kiki Kruisdijk, 1991
Academie Minerva, 2016
Mentor: Allard Medema
Waar bevinden we ons op dit moment? – We zijn nu op mijn atelier in WEP, dat ik deel met vier andere mensen. Een gedeelte deel ik met Anniek [Mol, red.]. Eerder hadden we ook een atelier samen, en nu dachten we: we kunnen de ruimte efficiënt verdelen. We werken nu allebei veel op locatie, dus ik zie haar nu wat minder.
Momenteel werk ik met gele vaatdoekjes die ik een organische vorm probeer te geven, en thuis werk ik aan een grassculptuur. Die is helemaal van piepschuim gemaakt, bekleed met kunstgras en is anderhalf bij twee meter. Deze sculptuur is bedoeld voor de beeldentuin van Galerie Waarkunst, dat is een particuliere galerie in het Groningse dorpje 't Waar. Na mijn eindexamen had ik een mailtje gekregen waarin zij mij uitgenodigd hadden om te exposeren samen met veel andere alumni. Naar aanleiding van die expositie ben ik gevraagd om dit jaar te exposeren in hun beeldentuin.
Naast ruimtelijk werk teken ik ook veel in boekjes. Dat doe ik nu minder omdat ik momenteel vooral veel met sculpturen bezig ben. Ik denk dat het door de drukte er minder van komt. Het doodlen in boekjes is meer om tot rust te komen. Als ik erin blader dan zie je bepaalde ideeën terugkomen, als een soort dagboek. Die tekeningen die aan de muur hangen wil ik in boekvorm gaan maken. Ik ben benieuwd wat voor dynamiek dat dan krijgt.
Hoe ga je te werk? – Ik vind het heerlijk om chaos te hebben en om vanuit die chaos orde te scheppen. Op het moment van maken vraag je je af: wat ben ik aan het doen? En dat het zich vanzelf wel oplost. Daar vind je wel een manier voor. Dat is iets wat ik ook heb geleerd in het traject. Ik had een heel duidelijk beeld van wat een kunstenaar moest zijn en ik koppelde daar ook de termen goed of fout aan. Indirect projecteerde ik dat op mezelf: nu ben ik goed bezig, nu ben ik niet goed bezig. Maar iedereen doet wat hij kan, op zijn eigen manier.
Ik vind het soms wel lastig om balans te houden. Het voelt een beetje alsof ik aan het jongleren ben tussen mijn privéleven, mijn kunstleven, mijn bijbaan. Ik dacht eerder dat kunstenaars 24/7 met kunst bezig moesten zijn, als je dat niet doet dan ben je ook geen kunstenaar met ambities. Maar dat is weer zo'n raar begrip, want dat valt op te delen naar kleine stukjes. Ik heb op dit moment ambities om me in te zetten en deel te nemen aan exposities, maar niet om er helemaal van te leven. Het is dus ook zoeken van: waar zie ik mijzelf?
Bespreek je dit ook met je mentor [Allard medema]? – Ja, ons laatste gesprek kwam hierop. Ik zei: 'Allard, wat heb ik nou eigenlijk geleerd? Wat zijn we aan het doen?' Ik maak na onze gesprekken een soort logboek, waar we het over hebben gehad. En terugbladerend daarin zag ik dat er wel een verandering gaande was qua bewustzijn. Dus we hebben zeker wel wat bereikt. De bewustwording dat het niet allemaal zo zwart/wit is, dat er meerdere wegen zijn. Het is daarom belangrijk om voor mezelf helder krijgen wat ik wil, dus het heeft me in die zin ook dichterbij mezelf gebracht. Door mijn parttime baan als kwaliteitscontroleur bij de Fotofabriek heb ik een vast inkomen en artistieke vrijheid op financieel vlak. Dat geeft voor mijn gevoel ademruimte. Naast mijn privéleven blijft er niet zoveel tijd over, dus dat is af en toe puzzelen.
wat na about:blank? – Ik heb wel gedacht: straks is het afgelopen en dan verdwijnt die context weer en het opstapje om makkelijk contact te leggen met andere kunstenaars, maar ik kan altijd wel beroep doen op de contacten die ik via about:blank heb opgedaan. Om op atelierbezoek te gaan bijvoorbeeld, dat vind ik ontzettend leuk en leerzaam. Zo ben ik bij Maaike [Knibbe, red.] op bezoek geweest. Ik kan me heel goed identificeren met hoe zij haar werk benadert, dat ze het belangrijk vindt dat je je verhoudt tot een werk in de ruimte. Met mijn werk heb ik ook. Ik wil graag weten hoe een werk fysiek in de ruimte voelt. Dit is in mijn werk vaak een vertrekpunt. We delen ook het gebruik van herkenbare materialen en deze in een nieuw licht te zetten.